Makalelerim (Papers)

Cumhuriyetin 100.Yılında Kömür Madenciliğinin Durumu

Dr. Metin AKTAN

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği

metin.aktan@gmail.com

Coal Mining on the 100th Anniversary of the Republic of Turkiye


Özet

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılında kömür madenciliğinin Cumhuriyet öncesi, sonrası ve bugünkü durumunun anlatıldığı bu yazıda kronolojik bir derleme çalışması yapılarak genel bir özet verilmeye çalışılmıştır. Kömürün her dönemde vazgeçilmez bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra stratejik bir hammadde olduğu da vurgulanarak geleceğe yönelik tespit ve önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: kömür, Türkiye Cumhuriyeti, 100.yıl, Atatürk, madencilik.

Abstract

In this paper, which describes the situation of coal mining before, after and today in the 100th anniversary of the Republic of Turkey, a chronological compilation has been made and a general summary has been tried to be given. In addition to being an indispensable energy source in every period, it was emphasized that coal is a strategic raw material. For that reason determinations and suggestions were made for the future of coal.

Keywords: coal, Republic of Turkiye, 100th anniversary, Atatürk, mining.

Makalenin tamanını indirmek için tıklayınız!


-----------


Kömür Gazlaştırmanın Türkiye Açısından Stratejik Önemi 

(Strategic Importance of Coal Gasification For Turkey)

Yer Altı Kaynakları Dergisi | Journal of Underground Resources 
www.mtbilimsel.com 
Year:10 | Number:20 | July 2021 Yıl:10 | Sayı:20 | Temmuz 2021 

Metin Aktan * Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara 
* e-mail: metin.aktan@gmail.com, ORCID: 0000-0002-3393-733X 

Özet 
Kömürün dünya genelindeki ağırlıklı üretimi ve tüketimi batıdan doğuya doğru kaymış olup; kömür, her şeye rağmen dünya birincil enerji tüketimindeki yerini en ön sıralarda sürdürmeye devam etmektedir. Türkiye, birincil enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı olduğundan cari açığın yarıdan fazlasını enerji giderleri oluşturmaktadır. Enerjideki dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için yerli kömür kaynaklarının yüksek teknoloji ile işlenip gazlaştırma/sıvılaştırma amaçlı değerlendirilebilmesi, ulusal güvenlik açısından önemli bir konudur. Petrol ve doğal gazda yaşanabilecek bölgesel veya küresel bir kriz, Türkiye açısından en önemli risk faktörlerinden biridir. Enerjide kendi kendine yeten bir ülke olabilmenin en önemli yolu, kaynak çeşitliliğini arttırmanın yanında yerli kömür kaynaklarını yerli teknolojilerle yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebilmekten geçmektedir. Bu çalışmada, kömürün dünya ve Türkiye özelindeki mevcut durumu ve geleceği ile ilgili tahminlerle birlikte, kömür gazlaştırmanın mevcut durumu ve geleceği ile ilgili bilgilere de yer verilmektedir. Ayrıca Türkiye açısından kömür gazlaştırma ürünlerinin stratejik öneminden bahisle, Pazar analizlerine yer verilerek, çeşitli önerilerde bulunulmaktadır. 

 

Anahtar Kelimeler: Kömür, Kömür Gazlaştırma, Gazlaştırma Ürünleri, Türkiye Kömür Stratejisi. 

 

Abstract 

The predominant production and consumption of coal around the world has shifted from west to east countries. No matter how shifting west to east coal’s production is, coal continues to be at the forefront of the world's primary energy consumption. Turkey’s energy costs constitute more than half of the deficit because of dependency on primary energy sources. It is an important national security issue to be able to process domestic coal resources with high technology and use them for gasification / liquefaction in order to reduce foreign dependency on energy. One of the major risk factors for Turkey is a regional or global crisis that may arise in petroleum and natural gas. The most important way to become a self-sufficient country in energy is to increase the diversity of resources, as well as to transform domestic coal resources into high value-added products with local technologies. In this study, the current status of coal, future of coal with predictions, and coal gasification information and future prospects are given globally and specifically so as to include Turkey. Furthermore, emphasizing the strategic importance of coal gasification products for Turkey, some suggestions are made by analyzing the Turkish market. 

 

Keywords: Coal, Coal Gasification, Gasification Products, Turkey’s Coal Strategy.

Makalenin tamamı için tıklayınız! (Click to download full text)

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


MADENCİLİK PROJELERİNDE GENEL FİZİBİLİTE SÜREÇLERİ 

(FEASIBILITY PERIODS IN MINING PROJECTS)

Metin AKTAN
Maden Y. Mühendisi, Doktora Adayı
(TKİ Kurumu Strateji Geliştirme Müdürü ve Genel Müdür Dan.)
E-posta: aktanm@tki.gov.tr,
Tel: +903125401006




1       GİRİŞ

Türkiye, endüstriyel ve metalik maden kaynakları açısından önemli bir çeşitliliğe sahipken, enerji hammaddelerinde mevcut verilere göre kömür dışında yeteri kadar kaynağa sahip bulunmamaktadır. Yaklaşık 60 farklı tipte mineralin üretildiği ülkemiz, dünya madencilik endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye, mineral çeşitliliği açısından dünyada 10. sırada, üretim bakımından 28. sırada yer almıştır. Dünya piyasalarında önemli 90 çeşit mineralden 77 tanesi ülkemizde bulunmaktadır. Ayrıca önemli 50 farklı tipte mineral yeterli miktarda ve kalitede bulunurken, sadece 27 farklı mineral yeterli kalitede ve miktarda bulunmamaktadır. (11. Kalkınma Planı Madencilik Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2018)
Dünya bor rezervinin % 72’ si, endüstriyel hammadde rezervinin % 2,5’ u, metal maden rezervinin % 0,4’ ü, doğal taş rezervinin ise % 30’u ülkemizde bulunmaktadır. Türkiye jeotermal potansiyeli bakımından, Avrupa’nın 1’nci, Dünyanın 7’nci ülkesi konumundadır. (11. Kalkınma Planı Madencilik Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2018)
Konuyu istatistiksel verilerle biraz daha açarsak, Ülkemiz;
·      Bor üretiminde ve kaynak miktarında dünya 1’ncisi,
·      Altın üretiminde Avrupa 1’ncisi,
·      Mermer, Feldspat, Bentonit, Magnezyum ve Krom üretiminde dünya 2’ncisi,
·      Perlit ve Stronsiyum üretiminde dünya 4’ncüsü,
·      Çimento ve kireç üretiminde dünya 8’ncisi,
·      Kaolen üretiminde dünya 9’ncusu,
·      Demir - Çelik üretiminde ise dünya 11’ncisidir.
Ülkemiz toplam kömür kaynağı yaklaşık 19 milyar ton olup, bunun 1,5 milyar tonu taşkömürüdür. (MTA, 2019) Yıllık ortalama 1,5-2 milyon ton civarında tüvenan taşkömürü üretimi yapılmaktadır. Toplam linyit kaynağımız ise 17,48 milyar ton olup, yılda 85-90 milyon ton civarında tüvenan linyit üretimi yapılmaktadır.
Yukarıda bahsedilen önemli istatistikler ülkemizin mevcut arama verilerine göre oluşmuş olup, fotoğrafın sadece bir kısmını yansıtmaktadır. Ülkemizin tamamını kapsayan arama çalışmaları tamamlandığında ise fotoğrafın tamamı ortaya daha net çıkacaktır.
Maden kaynaklarının bulunup ortaya çıkarılması kadar bu kaynakların daha verimli ve ekonomik değerlendirilmesi çok daha önemli bir noktadır. Bu noktada madencilik projelerindeki genel fizibilite süreçleri ve bu süreçlerin uluslararası kriterlere göre yapılmasının öneminden bahsetmek gerekmektedir.
Türkiye’de madencilik ve enerjideki yeni eğilimler altta listelenmektedir (11. Kalkınma Planı Madencilik Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2018):
1.   Dünyada geçerliliği olan uluslararası standartlarla uyumlu olarak hazırlanan Kaynak\Rezerv, ön fizibilite ve fizibilite raporları
2.     Yeni maden proje ve yatırımları için uluslararası finans kuruluşlarına yönelim
3.      Sürdürülebilir madencilik; sürdürülebilir yönetim ve raporlama
4.      Entegre yönetim sistemleri (ISO 9001-ISO 14001-OHSAS 18001)
5.      Sosyal etki değerlendirmeleri
6.      Sosyal onay
7.      ERP kurumsal kaynak planlama yazılımları (sap-axapta v.b).
Bahse konu listedeki en önemli başlıklardan ilk ikisi uluslararası standartlarla uyumlu raporlama ve yeni maden proje ve yatırımları için uluslararası finans kuruluşlarına yönelimdir. Her ne kadar farklı maddeler olarak yazılmış olsalar da, aslında bu iki madde birbiriyle son derece bağlantılıdır. Uluslararası finans kuruluşlarından kredi alabilmenin ön koşulu, projenin güvenilirliği ve raporlamalarının uluslararası standartlara göre hazırlanıp hazırlanmadığıdır. Kaynak\Rezerv, ön fizibilite ve fizibilite raporları içeriğinin herhangi bir soru işaretine mahal vermeyecek şekilde detaylı ve tarafsız hazırlanması ve muhakkak çapraz doğrulamasının yapılması gerekmektedir.
Son yıllarda başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın önderliğinde olmak üzere uluslararası standartlarla uyumlu ülkemize özgü UMREK kodunun geliştirilmesi ve tabana yayılması konusunda oldukça önemli çalışmalar yapılmıştır.
Bu yazıda özellikle UMREK’in geliştirilme amacına uygun olarak madencilik projelerindeki genel fizibilite süreçlerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili genel bilgiler anlatılacaktır.

2       GENEL TANIMLAR

Madencilik projeleri ile ilgili temel tanımlar altta verilmektedir.
Proje: Teknik ve ekonomik yapılabilirliğe sahip minimum yatırım şeklinde veya bir toplumda belirli bir zaman süresi içinde, mal ve hizmetlerin üretimlerini artırmak için, bazı imkânları yaratma, genişletme veya geliştirmeye dönük bir öneri olarak tanımlanabilir. Projede temel olan iki önemli unsur; projenin her şeyden önce yapılabilirliği ve ekonomikliğidir.
Maden kaynak ve rezerv tanımı ve bunların sınıflandırılması, maden varlıklarının değerlemesinde sıklıkla kullanılan kavramlardır. Bu nedenle bu bölümde bu kavramların JORC (2012) koduna göre tanımları verilecek ve sınıflandırılacaktır. JORC (2012) kodu, maden arama sonuçları, maden kaynakları ve cevher rezervlerinin halka açık raporlanması için geliştirilmiş Avustralya kaynaklı bir yönetmeliktir.
Maden kaynağı:
     Yer kabuğu üzerinde ya da içinde bulunan ekonomik öneme sahip bir zuhur ya da konsantrasyondur. Bu zuhur ya da konsantrasyon, nihai aşamada ekonomik olarak üretilebilecek şekil ve miktarda bulunur. Bir maden kaynağının lokasyonu, miktarı, tenörü, jeolojik özellikleri ve sürekliliği, jeolojik bilgi ve verilerden bilinir, kestirilir ya da yorumlanır. Nihayetinde ekonomik bir üretime yol açmayacak bir saha ya da onun bölümleri, Maden Kaynağı içine dâhil edilmez. (TERCAN, 2015)
     Maden kaynağı, varsayılan ve kanıtlanabilen teknik ve ekonomik koşullar altında, bir bütün olarak ya da kısmen, ekonomik olarak üretilebilir olan bir cevherleşmedir.
     Maden kaynakları, artan jeolojik güvene göre Ölçülen (Measured), Gösterilen (Indicated) ve Çıkarsanan (Inferred) Kaynaklar şeklinde gruplandırılır.
Kaynak raporu (Maden Kanunu’ndaki tanımı): Yerkabuğunda veya derinliklerinde; biçim, nitelik ve nicelik olarak muhtemel ekonomik beklentileri karşılayacak katı, sıvı ve gaz birikimlerine ilişkin bilgileri içerir.
Maden rezervi: Ölçülen ya da Gösterilen Kaynağın ekonomik olarak işletilebilir bir bölümüdür. Üretimde ortaya çıkan kayıpları ve seyrelmeleri içerir. Uygun değerlendirme ve incelemeler yapılmış olup gerçekçi bir şekilde varsayılan madencilik, metalurjik, ekonomik, pazarlama, hukuki, sosyal ve devletle ilgili faktörlerin göz önüne alınmasını gerektirir. Bu değerlendirmeler, raporlama zamanında üretimin uygun bir şekilde yapılacağını göstermelidir. (TERCAN, 2015)
Maden rezervleri, maden kaynaklarının bütün madencilik faktörleri uygulandıktan sonra tonaj ve tenörün kestirildiği ve bu kestirimi yapan yetkili kişinin görüşüne göre geçerli olan bir projeye temel olan bir bölümdür. Maden Rezervlerinin raporlanmasında proses kazanım faktörlerine ilişkin bilgiler büyük bir önem taşır ve halka açık raporlarda bu bilgilere her zaman yer verilmesi gerekir.
“Ekonomik bir şekilde üretilebilir” terimi maden rezervinin uygun finansal varsayımlar altında tutarlı bir şekilde üretilebileceğini ifade eder. “Gerçekçi bir şekilde varsayılan” terimi ise yatağın tipi, yapılan incelemenin seviyesi ve şirketin finansal kriterlerine bağlıdır. Bu nedenle ekonomik olarak üretilebilir teriminin sabit bir tanımı yoktur. Bununla birlikte şirketlerin yatırılan sermayeyi kabul edilebilir bir oranda geri kazanacakları ve projedeki yatırımcılara geri dönüşlerin alternatif yatırımlarla rekabet edebilmesi beklenir.
   
Şekil 2: Maden planlamaya ait temsili fotoğraf (Indian Minerology, 2016)

3        MADENCİLİK PROJELERİ GENEL BAKIŞ

Proje analiz yöntemleri esas olarak aşağıda belirtilen iki kapsamlı gruba ayrılabilir (Torries, 1998):


Madencilik projelerini değerlendirirken, hem pozitif analiz yöntemlerine hem de normatif (kurallara uygunluk) değerlendirme yöntemlerine uygun olarak proje analizlerini yapmakta fayda vardır. Büyük yatırımlar gerektiren projelerde, eksik yapılan değerlendirmeler ilerleyen aşamalarda büyük zararların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.
Proje analizlerini farklı kategoriler altında birçok alt kollara ayırmak mümkündür. Analizde kullanılan teknikler başlıklar halinde altta yer almaktadır (Ayanoğlu & İlter, 1996):
Yukarıda belirtilen analiz yöntemlerinin her biri ayrı bir uzmanlık alanı gerektirmekte olduğundan, proje analiz ekibinin farklı disiplinlere ait uzmanlık belgesine sahip kişilerden oluşması oldukça önemlidir. Ekip çalışması ile doğru bir şekilde oluşturulan proje, riskleri ve geleceğe yönelik belirsizlikleri de en aza indirir.
Çeşitli analizleri içermek üzere hazırlanmış olan raporlar ilgili finans kuruluşunca dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Bu incelemeler için Uluslararası finans kuruluşları enerji, madencilik ve diğer ilgili disiplinlerde konusunda uzman kadrolar istihdam etmektedirler. Bu nedenle projeler sadece finansal açıdan değil teknik, stratejik ve çevresel açıdan da dikkatli bir şekilde değerlendirilmektedir.
Madencilik projelerindeki genel yatırım aşamaları altta listelenmektedir:

Madencilik projelerindeki genel yatırım aşamaları tablosunda genel ifadelerle belirtilmiş olan madencilik projesinin aşamaları genel olarak şu şekilde ifade edilebilir:
Tablo 2: Madencilik projeleri genel yatırım aşamaları

Madencilik projelerindeki genel yatırım aşamaları işletilen madenin türüne göre süreç anlamında değişkenlik gösterebilmektedir. Altta detayları verilen şekilde, maden aramadan madenin üretimine kadar geçen süreçteki aşamalar ve artan bilgi miktarına yer verilmektedir.
Şekil 3: Maden varlığı bilgi düzeyi ile proje aşamaları (TERCAN, 2015)
Tablo 3’te örnek olarak bir kömür projesine ait termin programı verilmektedir. Bu termin programına göre maden sahasına ait arama, kapsam belirleme çalışması, ön fizibilite aşaması ve fizibilite çalışması olmak üzere toplam süreç yaklaşık 3,5-4 yıl sürebilmektedir.
Tablo 3: Elektrik üretimi amaçlı kömür projeleri ile ilgili genel termin programı
1-ARAMA (≈ 3,5-4 YIL)  
ÖN ARAMA ÇALIŞMASI (KAPSAM BELİRLEME)  (1 yıl)
ÖN-FİZİBİLİTE ARAMA ÇALIŞMASI (2-2,5 yıl)
FİZİBİLİTE ARAMA ÇALIŞMASI (1,5-2 yıl)
2-KAPSAM BELİRLEME ÇALIŞMASI (≈ 1 YIL)
JEOLOJİ VE KAYNAKLAR  (KAYNAK RAPORU [RESOURCE ESTIMATION REPORT])
Maden Mühendisliği ve Planlama
Maden Ekipmanları ve yeraltı altyapı çalışmaları
Termik Santral, İmalat
Maden Tesisleri, Yerinde servis & Altyapı
Çevre, toplum ve onaylar ( ÇED)
Mali Değerlendirme
KAPSAM RAPORU (SCOPING STUDY) (%60 doğruluk)
3-ÖN-FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI ( ≈ 1 YIL)
Pazarlama
Kullanım Hakkı, Yasal ve Onaylar
Jeoloji ve Kaynaklar
Maden Mühendisliği ve Planlama
Maden Ekipmanları ve Maden altyapı çalışmaları, İmalat
Maden Tesisleri, Yerinde Servis & Altyapı
Lojistik & Saha dışı altyapı çalışması
Termik Santral
Operasyon Stratejileri (Yerinde çalışmalar )
Çevre ve Toplum
Proje Risk Değerlendirmesi, Proje Yürütme Planı
Mali Değerlendirme, İleri çalışma planı
ÖN-FİZİBİLİTE RAPORU (PREFEASIBILITY REPORT) (%80 doğruluk)
4-FİZİBİLİTE RAPORU (FEASIBILITY REPORT [BANKACA GEÇERLİ]) (≈ 6 AY) (%90 doğruluk)
5-MADEN ÜRETİMİ HAZIRLIK VE TERMİK SANTRAL KURULUMU (≈ 5-6 YIL)


4       MADEN DEĞERLEME

Maden varlıkları üzerinde hazırlanan raporlar genel olarak üç ana kategoriye ayrılmaktadır: (TERCAN, 2015):
              I.     Maden kaynaklarının kestirimi,
           II.     Madenlerin teknik değerlendirmesi ve
        III.     Maden değerlemesi.
Dünyada kaynak kestirimi ve teknik değerleme yapan birçok uzman kişi varken değerleme yapan kişi sayısı oldukça sınırlıdır. Bunun önemli bir nedeni maden değerlemenin yeni gelişen bir disiplin olmasıdır. (TERCAN, 2015)
Madencilikte gelişmiş ülkeler, bu üç kategoride de raporlama yönetmeliği çıkarmışlarken ülkemizde maalesef bu tür yönetmelikler UMREK sürecinden sonra gündeme gelmeye başlamıştır. 
Değerleme yaklaşımları temel olarak üç gruba ayrılmaktadır:
(1) Maliyet yaklaşımı, (2) Pazar yaklaşımı ve (3) Gelir yaklaşımı.
Maliyet yaklaşımı, varlığı benzer başka bir varlıkla değiştirmek ya da yerine yenisini koymak için gerekli parasal tutarın hesaplanmasına dayanır. Takdir edilmiş değer, arama harcamalarının katları ve yerbilim faktörü gibi yöntemleri içerir. Daha çok erken evre arama sahalarının değerlemesi amacıyla kullanılır. Pazar yaklaşımı, benzer varlıkların piyasadaki alış-satışından üretilen fiyatlara ve ilgili diğer bilgiye dayanır. Bu yaklaşımın temel varsayımı, bir maden varlığına bir alıcının ödeyeceği tutarın, benzer özellikteki başka bir varlığa ödeyeceğinden daha fazla olmayacağıdır. Bu nedenle benzer varlıkların satışlarına ilişkin bilginin temini değerleme için çok önemlidir. Pazar yaklaşımı; benzer satışlar yöntemi, ölçüt (ton başına değer, alan başına değer gibi) yöntemi ve ortaklık yöntemi gibi yöntemleri içerir. Bu yaklaşım her türlü maden sahasına uygulanabilir. Gelir yaklaşımı, maden varlığının işletilmesinden elde edilecek net kazancın bugünkü değere indirgenmesine dayanır. Net bugünkü değer yöntemi, gerçek opsiyon yöntemi, Monte Carlo yöntemi gibi yöntemler gelir yaklaşımı içinde yer alır. Maden varlığı kazanç elde etmek amacıyla işletileceği için gelir yöntemi, ileri evre maden sahalarına uygulanabilir. (TERCAN, 2015)
Bu üç yaklaşım, birbirinden bağımsız yaklaşımlar değildir. Bu yaklaşımlar aynı veri kaynaklarını kullanır ancak verileri, farklı yöntemlerle analiz ederler. Temel olarak üç yaklaşımın birbirlerinin bulgularını desteklemesi gerekir. Şekil4, maden varlıklarının değerlemesinde kullanılacak yöntemlerin maden projelerinin gelişim evreleri içindeki yerlerini grafiksel olarak göstermektedir (TERCAN, 2015).
Şekil 4: Değerleme yaklaşımlarının proje gelişim evreleri içindeki yeri (VenmyneDeloitte, 2013).




5       SONUÇ

Madencilik yatırımlarının projelendirme aşamalarının genel hatlarıyla incelendiği bu yazıda, akademik ve saha gerçeklerine uygun genel bir bilgi verilmesi amaçlanmıştır.Büyük yatırımlar gerektiren madencilik projelerinde, eksik yapılan değerlendirmelerin ilerleyen aşamalarda büyük zararların oluşmasına sebebiyet vermemesi için hem pozitif analiz yöntemlerine hem de normatif (kurallara uygunluk) değerlendirme yöntemlerine uygun olarak proje analizlerinin yapılması gerekmektedir. 

Ülkemizin maden kaynakları, daha aramacılık aşamasında iken muhakkak uluslararası standartlara uygun olarak raporlanmalı(Jorc, Crirsco ve UMREK gibi), kömürü örnek alırsak sadece hidrojeolojik-sismik, jeoteknik etütler değil, tüm kalite özellikleri, gaz içeriği, kendiliğinden yanma gibi çeşitli testlerin de sistematik olarak yapılması, proje güvenilirliği açısından oldukça önemlidir.  Uluslararası standartlarda raporlanmış kaynak kestirimi, kapsam raporu ve rezerv raporları ile bankable projeler üretilebilir ve üretime yönelik madencilik yatırımları için sadece yerli bankalardan değil, yabancı bankalardan da finans alabilmenin yolu açılmış olur.

Ayrıca maden değerleme ile ilgili de UMREK benzeri alt yapı ve mevzuat çalışmalarının yapılmasının, sektöre yön vereceği ve farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını teşvik ederek mesleki uzmanlaşmaları artıracağı değerlendirilmektedir.


KAYNAKÇA



(2018). 11. Kalkınma Planı Madencilik Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Ankara: Strateji ve Bütçe Başkanlığı.

Ayanoğlu, K., & İlter, N. v. (1996). Kamu Yatırım Projelerinin Planlanması ve Analizi. Ankara: DPT.


Doruk, U. L. (2018). Enerji Proje Finansmanı.

Indian Minerology. (2016, 12 06). Indian Minerology: https://indianminerology.blogspot.com/2016/12/which-mine-planning-software-is.html adresinden alındı

Kayadelen, M. (2019, 06 29). Madencilik Yatırım Projelerinde Temel Kavramlar. kayadelen.gen.tr: http://kayadelen.gen.tr/docs/TemelKavramlar0208.pdf adresinden alındı


MTA. (2019). MTA 2018 Yılı Faaliyet Raporu. Ankara: MTA.


TERCAN, A. (2015). Madenlerin Değerlemesi ve Değerlendirilmesi Ders Notları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü.


Torries, T. F. (1998). Evaluating Mineral Projects : Applications and Misconceptions . Society for Mining, Metallurgy & Exploration, Incorporated.













***


MADENLERDE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ 

(SAFETY CULTURE ON MINES)






***





Enerjide Kömürün Yeri ve Şırnak Asfaltit Sahaları

(Coal in Energy Sector and Aspahaltite Fields of Şırnak Region)


Ömer BAYRAK
Maden Mühendisi, TKİ Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü
E-mail: bayrako@tki.gov.tr, Tel: +903125401600, Fax: +903125401612

Metin AKTAN
Maden Y. Mühendisi, Doktora Adayı, TKİ Kurumu Genel Müdür Danışmanı ve Strateji Geliştirme Müdürü
 E-mail: aktanm@tki.gov.tr, Tel: +903125401006, Fax: +903125401612


ÖZ

Ülkemizdeki kömürler genelde düşük ısıl değere sahip linyit özellikli kömürler olduğundan, elektrik üretimi amaçlı değerlendirilmeleri daha uygundur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın 2023 ve sonraki yıllara hitap eden uzun vadeli planlamaları arasında, enerjide dışa bağımlı olmamızdan kaynaklı cari açığımızın azaltılmasına yönelik çeşitli planlamalar mevcuttur.

Bu anlamda Güneydoğu Anadolu Bölgemiz’in Şırnak havzasında bulunan asfaltitlerimiz, yörenin elektrik üretim ihtiyacının karşılanması açısından önemli olduğu kadar, üretim faaliyetlerinin gerektirdiği yol, su, elektrik, haberleşme gibi alt yapı gereksinmelerinin madencilik yapılan bölgeye getirilmesi ile söz konusu bölgede belirli düzeyde bir altyapı tesis edilebilmesi ve istihdam oluşturması açısından da büyük önem arz etmektedir. Altyapının kalkınmanın temel unsurlarından birini oluşturması, kömür madenciliğinin istihdam ağırlıklı bir sektör olması bakımından bölgeler arası göçü sınırlayıcı nitelikte olması ve bunun yanında kömüre dayalı diğer bölgesel sanayileri de geliştirmek suretiyle dolaylı istihdam oluşturma özelliğinin bulunması hem yöre açısından, hem de ülkemiz açısından son derece önemlidir.

Bu çalışmada Türkiye yerli kömür kaynaklarından biri olan asfaltitin tarihsel gelişimi istatistiksel verilerle anlatılacak, yöre açısından ekonomik ve sosyolojik önemine değinilecektir.

Anahtar Kelimeler: Asfaltit, TKİ, kömür, Şırnak asfaltitleri, Silopi asfaltitleri


ABSTRACT

Turkey’s lignite resources, because of having low calorific value, are generally used for electricity generation. For this purpose, Ministry of Energy and Natural Resources of Turkey have some longterm energy goals addressing the year 2023 and beyond to decrease the current account deficit comes from energy dependency.

In this context, Turkey’s asphaltites located in the Şırnak basin of the Southeastern Anatolia Region are in need of a substructure with a certain level of infrastructure in terms of meeting the need for electricity generation, as well as the infrastructure required by the production activities, such as water supply infrastructure, electricity and communication infrastructure, it is of great importance in terms of establishing employment.

The fact that infrastructure constitutes one of the basic elements of development and that coal mining is a employment-oriented sector and that interregional migration is restrictive and that there is indirect employment creation capability by developing other regional industries based on coal mining, both locally and in terms of our country is extremely important.

In this study, asphaltites that are one of the domestic coal resources of Turkey, will be explained in brief with historical development details by statistical data and economical and sociological importance of asphaltites will be explained as well in terms of the region. 

Keywords: Asphaltite, TKI, coal, Şırnak asphaltite, Silopi asphaltite

AVUSTRALYA MADENCİLİK YÖNETİM SİSTEMİ, ARGE KURULUŞLARI VE KÖMÜR MADENCİLİĞİ HAKKINDA KAPSAMLI RAPOR 

(MINING POLICY AND COAL MINING IN AUSTRALIA)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın oluşturduğu Kamu ve Özel sektör temsilcilerinden bir araya gelen bir heyetle, Haziran 2015'te Avustralya'ya 15 günlük teknik bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. 


Söz konusu teknik inceleme ziyareti kapsamında; yeraltı ve açık ocak üretim metodu ile çalışan kömür madenleri, tahlisiye merkezleri, ARGE kuruluşları ve enstitüleri, eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Kurum ve Kuruluşlar ve Maden Mühendisliği eğitimi veren üniversiteler ziyaret edilmiştir.

Son derece faydalı olan bu teknik inceleme ziyareti ile ilgili sahada alınan notlar, Kurum ve Kuruluşlardan, firmalardan alınan dökümanlar Türkçe'ye çevirilerek kapsamlı bir rapor hazırlanmıştır. Sektördeki paydaşlara faydalı olması amacıyla paylaşıma sunulmaktadır.




Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız!





***

Madencilik Amaçlı Orman İzinlerinin Türkiye ve Dünyadaki Mevzuat Uygulamalarının Karşılaştırılması 

(Comparison of Legislation Implementation Regulatory Practices for Turkey and World in Terms of Forestry Permits for Mining Activities)


Metin Aktan
Maden Y.Mühendisi, TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara

Nazım Çimen
Maden Mühendisi, EÜAŞ Afşin Elbistan Açık Ocaklar İşletme Müdürlüğü, Elbistan

Prof. Dr. Y. Özçelik
Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Ankara

ÖZET
Bu çalışmada, Türkiye’de madencilik faaliyetleri kapsamında verilen orman izinleri ile madencilikte ileri olan Kanada, Avustralya ve ABD gibi diğer ülkelerdeki orman izinlerinin mevzuat uygulamalarının karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırmaya tabi tutulan ülkelerin madencilik amaçlı orman izinleri ve ödedikleri vergi ve ücretler yönünden incelemesi yapılmış, yapılan incelemeler sonucunda Türkiye’deki mevcut durumla nihai kıyaslaması yapılmıştır.
Yapılan kıyaslamalar sonucunda, Türkiye’de madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için alınması gerekli olan orman izinlerinin Kanada ve bazı diğer ülkelerde olduğu gibi ücretsiz ya da çok küçük ücretlere tabii olmadığı, önemli miktarlarda bedel tahsisi yapıldığı tespit edilmiştir.

ABSTRACT
In this study, a comparison of legislation implementation regulatory practices has been made in terms of forestry permits for mining activities for Turkey and for such countries like Canada, Australia and USA that are developed in mining. The countries’ forestry permits regulatories and forestry charges and forestry taxes amounts investigated for mining activities and after those investigations the results compared to existing practices in Turkey.
Comparing to Turkey to Canada and other developed countries in mining, the taxes and charges for forestry permits in Turkey aren’t free even much more expensive than the other countries.


Bu makale, IMCET 2017 Antalya Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi'nde yayımlanmıştır.
Kongre raporunun tamamını okumak için tıklayınız!





***


Energy Security Dilemma of Turkey in the Context of Domestic Coal Policies 



Metin AKTAN
Mining Engineer, MSc; PhD Candidate at Hacettepe University; Technical Consultant of General Manager of Turkish Coal Enterprises (TKI); Ankara, Turkey.
























Presentation Video by Metin AKTAN:



Abstract
Energy has a vital importance in human’s life and has a big importance in economic growth. Turkey is an energy dependent country. Being located at a neighbor of an energy war zone like Syria - Iraq and geographically in close proximity to three fourth of the world’s proven gas and oil reserves in particular those in the Middle East and the Caspian basin; give an important role to Turkey which emerges as a major hub for energy transport and assumes a greater role in the future of energy security, often referred to as the Silk Road of the 21st Century. Energy import dependency will likely continue to be a major issue for Turkey. Dependency, particularly on a single and untrusted supplier just like Russia, is considered a source of economic and political vulnerability in international relations.
Turkey is a country which consumes 1% of total world energy consumption and dependent of energy in lack of petroleum and natural gas over 90%. Renewables aren’t enough to compensate the energy needs. Turkey’s export revenues are used to compensate energy imports. For that reason, it is vital that using lignite together with renewables in highest efficiency as a domestic resource for energy production. It is a requirement for each and every country to secure energy supply from reliable, cheap, clean, and diversified resources, and to make efficient use of them. In line with the target to put in use the entire domestic coal potential of Turkey by 2023 pursuant to the “Electricity Energy Market and Supply Security Strategy Paper” which was put into effect in 2009 by Resolution of the Higher Board of Planning; it is of crucial importance to be a close follower of improvements achieved in clean coal technologies worldwide, taking into consideration the fact that domestic coal resources, among and above all fossil fuels, are “A Resource That Must Be Put In Use With Priority”.  As a matter of fact, considering that Turkey has rich lignite resources and that future explorations might create the opportunity to discover and develop new coal deposits, it can be seen that making maximum use of coal in future for power generation purposes is quite inevitable.
This paper will focus on the domestic coal policy strategies of Turkey to decrease the foreign dependency and energy security dilemma. The first part focuses on the energy outlook of Turkey and current picture of the country in the framework of energy policies while the second part deals with how to use domestic coal as fuel in generating electricity with domestic industry and what should be the sufficient capacity of the coal in electricity generation with being sensitive to environment by using latest clean coal technologies.

Keywords: energy security, coal, lignite, domestic coal resource, Turkey energy, energy dilemma 




1. INTRODUCTION
Energy security is defined as the availability of energy sources in sufficient quantities and the reasonable prices at the proper time. Disruption of energy supply may occur at any point in the energy supply chain and it can create energy crisis in a country, in a region or in the whole world [1]. There are some factors that cause energy supply disruptions:
a. Political reasons: Since energy can be considered as a high political issue, conflicts between energy producing countries and energy consuming countries (or energy transit countries) can cause some supply disruptions [1].
b. Economic reasons: Sudden increase of energy price can lead to the supply disruption. For example, the last natural gas conflict between Ukraine and Russia was grounded on the disagreement between two countries on the price of natural gas [1].
c. Export restrictions or any embargo from producers. For example, the oil crisis in 1973 was caused by export restrictions that were made by OPEC [1].
d. War, terrorist attack or political instability of energy producing country: These factors may disrupt exploration, production, processing or transportation of energy. One of the vivid examples in that respect is terrorist attacks on pipeline infrastructures in Iraq [1].
e. Natural disasters, accidents or technical reasons: For example, hurricane Katherine, gave rise to fundamental damages to energy infrastructure and caused some disruptions of energy supply in USA [1].
Conventional fossil energy resources like coal, natural gas and oil drive the world economy today and have an 86 % of energy consumption in total according to BP [2]. Coal’s share is 30 % in the energy consumption of the world [2]. After 1973 oil shock and together with long-term energy wars in middle east and Russia’s aggressive policies; energy security and the concept of supply security gained highly importance since oil prices led to negative impacts on economies like reduction of production and high levels of inflation. Conventional fossil fuels have still the dominant share in energy consumption that created a problem for national and energy security of countries that are lacking oil and natural gas.
Turkish primary energy consumption doubled with high growth rates, economic expansion and increased levels of urbanization. As Turkey is targeting to be one of the most developed economies in the world in the Republic’s 100th establishment anniversary in 2023, energy consumption is going to increase that yields the problem of supply security. According to the MENR, Turkey’s energy import is 59 % of its total energy consumption in 2014. This is one of the main problems of Turkey in terms of energy security that also drives Turkish Foreign Policy. As a country who is highly dependent on foreign energy supplies, supply security is one of the most important issues in Turkish energy policies. Yet, MENR highlights triple challenge that will drive Turkey’s future energy policies that are achieving substantial reduction of carbon emissions while at the same time ensuring supply security, all at a reasonable price. Therefore, energy efficiency and utilization of renewable resources comes to the picture in energy policies. According to the Strategic Plan, issued in 2015 by MENR, there are mainly seven targets of Turkey. Those are:
1.         Increase in renewable energy’s share in energy supply
2.         Diversification of importing countries and reduction of import vulnerabilities
3.         Priority for the usage of domestic energy resources and diversification of energy sources
4.         Liberalization of energy market and enhancement of investments on energy sector
5.         Increase in energy efficiency
6.         Reduction of environmental damages
7.         Being energy transit route and an energy hub.
Along with the energy supply security, environmental issues are highly important and on the agenda of Turkey since Turkey will be responsible to its emissions indicated in the Kyoto Protocol after 2012 and Paris Climate Deal signed early in 2016. Therefore, energy efficiency, usage of renewable resources, utilization of clean coal technologies and usage of nuclear energy are driving the main targets of Turkey [3].
Turkey has become extremely dependent on Russian natural gas and oil since then, allowing Russian energy companies to get involved in the Turkish energy sector. Gazprom purchased assets of Turkish energy companies; Rosatom was chosen to construct Turkey's first nuclear power plant in Mersin-Akkuyu. All are above creating energy security problem for Turkey. 

2.  ENERGY OUTLOOK OF TURKEY
Although Turkey has a close geography to rich oil and natural gas reserves in the Middle East and Caspian region, Turkey’s proven oil and gas reserves seem to be very low. Like many countries, Turkey has large lignite resources. But Turkish lignite has low calorific and high sulphur values. Primary energy production of Turkey is insufficient for the Turkey’s energy requirements. The quantity of Turkish total energy demand was 123,94 mtoe in 2014 while it was 52,9 mtoe in 1990. The amount of imported energy was nearly 97,04 mtoe in 2014 while it was 30,9 mtoe in 1990. Turkey’s oil consumption was 26% and natural gas consumption was 32% of total primary energy needs and approximately over 95% of them were imported [4].
Fig. 1 Primary energy consumption of Turkey [5].

Turkey’s gas import from Russia takes the biggest share with a percentage of 55% of total in 2014 [5]. Turkey needs to import gas from other countries in order to satisfy growing energy demands. This, eventually, brings Turkey to be entirely dependent on imported oil, and natural gas.
The growing import dependency brings, indeed, serious problems for a country in respect to its cost and imported quantity. For example, the costs of energy imports are given in table below respectively:

Table 1 Energy import costs up to the years [5]

Years
2012
2013
2014
2015
Cost (billion dollars)
60
55,9
54,9
37,8

The energy import cost was 60 billion dollars in 2012 and after 3 years from 2012; it decreased to 37,8 billion dollars because of low oil and gas prices in 2015. USA’s energy policy against Russia has gained a big acceleration and low energy prices began to influence the economy of the Russian Federation.
The installed electric power generation capacity of Turkey, which was 2.234 MW back in the 1970’s, increased by 33-fold in the last 46 years to reach 74.626,7 MW by May 2016 [7]. Approximately 56,4 million tons of coal were produced in Turkey’s country in 2014, while thereof 85% was consumed by thermal power plants, 7,4% by the industry, and 7,6% by households.
Turkey is one of the countries that have managed to overcome the global economic crisis quickest and suffered least from the recent economic uncertainty worldwide. It is the fastest growing economy across Europe. According to World Bank, between 2002 and 2012, the consumption of the bottom 40 % increased at around the same rate as the national average. Over the same period, extreme poverty fell from 13 to 4,5 % and moderate poverty fell from 44 to 21 %, while access to health, education, and municipal services vastly improved for the less well-off. Since the global financial crisis, Turkey has created some 6,3 million jobs, although increases in the labor force, including through a rise in the participation of women, has kept unemployment at around 10 %. Turkey’s achievements and future potential have been a source of inspiration for other emerging markets.
Having achieved a growth rate of annually 5 % in average during the period 2002-2015, with a Gross Domestic Product (GDP) of $ 799.54 billion, Turkey’s country ranked 17th among the world’s biggest economies. Also in 2010 with a growth rate of 8,9%; Turkey had the biggest rank after China. In less than a decade, per capita income in the country has nearly tripled and now exceeds $10,5 thousand. Turkey is a member of the OECD and the G20. Moreover, Turkey is a country of high potential in terms of the increase in power consumption. For instance, the country’s power consumption is estimated to reach approximately 390.000 GWh, i.e. 390 billion kWh by 2020, which means that there is a need for additional capacity in power generation of about 3.000-4.000 MW annually.
What needs to be done first and foremost to solve the problem of security of supply is to make more use of domestic resources, and then to diversify both the imported energy resources and the countries which these energy resources are imported from.
The established energy capacity in Turkey is at 74.626,7 MW. This comes to 310 billion kWh of energy generated a year. In 2010, Turkey consumed 213 billion kWh, and in 2014 this figure increased to 257 billion kWh. By the end of 2015, consumption will be at 264 billion kWh. Turkey has shown an annual increase of between 8% and 8.5%. This is higher than the annual overall growth rate of the Turkish economy. In the 2000s, per capita energy consumption was at 1,550 kWh per year. Now this figure is at 3,429 kWh per year in 2015. The level of development of a country is directly proportionate to the level of energy consumption. Countries in the OECD have a per capita energy consumption of around 12,000 kWh per year. In Turkey, it’s only a quarter of that amount.

2.1. The Role of Domestic Coal Resources in Providing of Turkey's Energy Supply Security
According to the data of the International Energy Agency (Coal Information 2014), there are 1,05 trillion tons of coal resources worldwide, while 769 million tons thereof is hard coal.
Global coal production in 2014 was 7,8 billion tons. Almost half of that (i.e. 3,56 billion tons) was produced by China alone. In the same period, China imported 312 million tons of coal and consumed a total of 3,872 billion tons. China’s coal production in 2013 was 3,53 billion tons.
According to many resources, coal is expected to hold the biggest share in global power generation projections for the year 2030 by several agencies. Likewise, it is forecasted that electric power generation from fossil fuels will be 20 trillion kWh (IEA, 2013). According to different resources, it is forecasted that, despite the leaps in renewable energy, the fossil fuels will gain predominance with ever-increasing speed [4].

Fig. 2 Coal resource areas of Turkey [6]

Until 2005, Turkey’s known coal resources were 8,3 billion tons. Since 2005, new databases were opened for common usage, and there were new exploration studies; now Turkey’s known resources stand at around 15,4 billion tons. Keep in mind that explored only 40% of Turkey for coal, which is undertaken by the General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA).
14,1 billion tons of Turkey’s coal resources reaching up to 15,4 billion tons together with the resources recently discovered by MTA is lignite coal, whereas the remaining 1,3 billion tons is hard coal and belongs to Turkish Hard Coal Enterprises.
When looking at the distribution of lignite coal according to establishments, it can be seen that;
•    EUAŞ holds a share of 55% with 7,3 billion tons,
•    the General Directorate of Turkish Coal Enterprises holds a share of 27% with 3,7 billion tons;
•    the private sector holds a share of 11% with 1,6 billion tons; and
•    MTA holds a share of 10% with 1,5 billion tons. 
The Turkish government wants to increase energy production in 2023 to over 100 billion MWh per annum, which is 500 million kWh of energy produced per year. Of the installed energy production, mostly comes from natural gas conversion plants. That’s the biggest share. However, by 2023, Turkey wants domestic resources to make up the main share rather than imported natural gas. Both private and public sector companies have to collaborate to achieve this goal. Of the 74.626,7 MW installed capacity, 9.848,4 MW is accounted for by domestic coal [4].
Turkey has lack of sufficient energy supply. Resources of the country are limited in generating necessary energy. With new renewable technologies, such as wind/ solar, Turkey cannot respond and fulfill the growing prevailing demand fast. They can only enter into the local energy market with some more time elapses. Fast/ easy/ cheap solutions are not available, nor practical, nor feasible.
At the tables given below existing domestic coal fired thermal power plants, ongoing installation power plants and potential power plants are given respectively.

Table 2 Turkey’s coal fired existing power plants [6]

No
Power Plant Name
Installed Power (MW)
Year of Built
1
Soma Termik Santralı (B)
6x165=990
1981-1982-1985-1985-1991-1992
2
Çayırhan Termik Santralı
2x150+2x160=620
1987-1987-1998-1999
3
Kangal Termik Santralı
3x150=457
1989-1990-2000
4
Tunçbilek Termik Santralı
2x150+1x65=365
1977
5
Seyitömer Termik Santralı
4x150=600
1973-1977-1989
6
Orhaneli Termik Santralı
1x210=210
1992
7
Afşin-Elbistan-A Termik Santralı (EÜAŞ)
3x340+1x335=1355
1984-1985-1986-1988
8
Afşin-Elbistan-B Termik Santralı (EÜAŞ)
4x360=1440
2006
9
Çan Termik Santralı (EÜAŞ)
2x160=320
2006
10
Yeniköy Termik Santralı
2x210=420
1986-1987
11
Kemerköy Termik Santralı
3x210=630
1994-1995
12
Yatağan Termik Santralı
3x210=630
1982-1983-1984
13
Zonguldak Çatalağzı
2x150=300
14
AKSA, Göynük, Bolu –  (Ruhsat:TKİ)
2x135=270
2015
15
PARK, Silopi (Harbul) – (Ruhsat:TKİ)
3x135=405
2015
16
Enerjisa, Tufanbeyli
3x150=450
2016
17
Polat Elekt., Tunçbilek
1x50=50
2014
18
Others
336,4

Total
9.848,4




Table 3 Turkey’s coal fired ongoing installation thermal power plants [6]

No
Power Plant Name
Owner of the Plant
Low calorific Value (Kcal/Kg)
Installed Power (MW)

1
ESKİŞEHİR-MİHALIÇÇIK
EÜAŞ+TKİ+KİAŞ
2.100
290

2
ZONGULDAK
TTK
5.500
1.200

3
ADANA-TUFANBEYLİ (Teyo)
TKİ
1.300
700

4
MANİSA-SOMA (Kolin-Hidrogen)
1.500
510

5
BURSA-KELES (Çelikler)
2.100
270

6
KÜTAHYA-DOMANİÇ (Çelikler)
2.300
300

7
BİNGÖL-KARLIOVA (Flamingo)
1.350
150

8
ŞIRNAK-MERKEZ (Valilik)
4.500
270

9
ŞIRNAK-ÜÇKARDEŞLER (Valilik)
4.500
135

Total
3.825




Table 4 Turkey’s coal fired potential thermal power plants

No
Power Plant Place
Owner of the Plant
Resource
(Million tons)
Low calorific Value (Kcal/Kg)
Installed Power (MW)
1
Çayırhan
EÜAŞ
213
2.640
750
2
K.Maraş-Elbistan 
(E Sector)
1.217
1.100
3.000
3
Konya-Karapınar
1.832
1.370
3.000
4
Eskişehir-Alpu
TKİ
1.500
2.200
3.345
5
K.Maraş- Elbistan
(C +D Sectors)
EÜAŞ
1.517
1.100
3.000
6
Kırklareli- Vize
TKİ
140
1.700
300
7
Trakya
Çerkezköy+Çatalca
EÜAŞ
494
1.700
1.000
8
Afyon-Dinar
941
1.600
2.000
9
Zonguldak
TTK
600
5.500
3.000

Total
8.454
19.395

All of the existing domestic coal fired thermal power plants + ongoing installation power plants + potential power plants have a total capacity of 33.000 MW. This is equal to half of installed capacity of Turkey and has a value of 231 million kWh of energy produced per year.
Every fossil fuel gives off environmentally damaging emissions, and this of course also includes coal.
Until the 1990s, coal was very important. With environmental factors, the Kyoto Protocol, Paris Climate Deal and the importing of natural gas to Turkey in the 2000s, coal receded somewhat as an energy source. Nevertheless, the sheer amount of available coal not only in Turkey but throughout the world, as well as the development of new technologies, means that coal will continue to be very important. In Turkey, coal is now referred to as the energy source of the future.
It’s impossible to achieve Turkey’s vision 2023 goals without coal. Turkey wants minimum 30% of the targeted energy production of 100 billion MWh per year in 2023 to be from coal. Considering that present day share of domestic coal is at 13,2%, then coal’s share in the overall production of energy will be doubled. Coal is essential as an energy source. Of course, energy production diversity is very important. No country wants to be reliant on a single source. Prices, politics, and environmental factors always fluctuate, so it’s good to diversify the portfolio, not just in terms of energy types, but also the countries that imported energy and technologies from.
According to Mr. Aktaş, who is the General Manager of Turkish Coal enterprises, maybe in the future developing the technology to utilize deep-water magma and produce electricity from the vapor that results. In that case, maybe coal should be forgotten. But until a revolutionary new technology is developed, you have to rely on coal.
Diversity is very important, and nuclear power should also be added to Turkey’s energy production portfolio. The nuclear disaster in Japan has refocused the world’s attention on the importance of coal, meaning we should continue to pursue and develop R&D efforts and technologies to make coal production and related emissions as environmentally friendly as possible.
According to the Domestic Resource Based Energy Production Program Action Plan elaborated within scope of the 10th Development Plan (2014 – 2018), it is known that 62 % and 49 % of the trade deficit resulted from net energy imports in 2012 and 2013 respectively, that oil, natural gas and hard coal imports are continuously increasing to meet rapidly growing energy demand, and that this situation leads to continuation of high import dependency in energy and creates pressure on current account balance and energy supply security.
To establish high and stable growth in Turkish economy, utilization of all possible domestic resources in energy production is deemed as a priority, which is of crucial importance for enabling sustainable development.
In this scope, the aim is to increase the share of domestic resources, including domestic and international oil and natural gas drillings, in primary energy production to 35 % by the end of 2018 which was 27 %.
It is also aimed at increasing electricity generation from domestic coal sources to 57 billion kWh in 2018 which was 54,9 billion kWh in 2014.
Hence, the existing coal resources are quite important for Turkey, considering that the country has neither natural gas nor oil, which leaves coal as the only energy resource to decrease the country’s current deficit.
By means of the “Electricity Energy Market and Supply Security Strategy Paper” which was put into effect in 2009 by Resolution of the Higher Board of Planning in order to reduce external dependency of Turkey’s country in energy supply, it has been decided to put in use the entire domestic coal potential of Turkey’s country by 2023 and, in this scope, to increase the country’s electric energy production capacity to 100.000 MW and the domestic coal based power generation capacity to 30.000 MW.
The domestic coal based thermal power plants in Turkey have currently an installed capacity of about 9.848,4 MW which is 13,2 percent of total installed capacity as of May 2016 [7].  To reach the targets for 2023, there is need for additional capacity of 21.150 MW in addition to the currently available capacity.
Adopting a new approach which can be summarized as “collecting share from unit electric power generated from coal (royalty)”, Turkish Coal Enterprises has opened its coal sites to the use by private sector, with the condition to construct thermal power plants.
Within scope of this new method which is employed in tenders that have been and will be made and is summarized above as “collecting share from unit electric power generated from coal”, the investor is given 6 years to construct a power plant without collecting any fee for the use of coal sites put at the disposal of the investor. Starting from the end of that period, a share will be collected in return for the unit electric power (kWh) that will be generated at the constructed power plant.
The thermal power plant investment period is about 5-6 years. In order to accomplish the targets, set for 2023, it is required that the foundations of these coal-based power plants are laid until 2016 at the latest. Within scope of the mentioned targets and for the purpose of increasing the share of Turkey’s electric power requirement met from domestic resources, the coal site Bolu-Göynük-Himmetoğlu with reserves reaching up to 39 million, the ownership of which is held by the General Directorate of TKI, is being operated by AKSA Göynük Enerji Üretim A.Ş since 04.08.2006 under a royalty granted to the company with the condition to construct a thermal power plant. Construction of the thermal power plant’s both units with a capacity of 2x135 MW was completed by AKSA Göynük Enerji Üretim A.Ş. in the first half of 2015. The company started to generate power under the royalty in July 2015, while the power plant’s opening ceremony took place on August 14th, 2015. The power plant will provide employment to 600 people directly, and 6000 people indirectly. This project will allow for the generation of electric power of 1,9 billion kWh annually, which is more than the 2-fold of the electricity that was consumed in the entire province of Bolu in 2014. 
In order to reach Turkey’s targets for 2023 by making use of coal as the only domestic resource available to us, all necessary efforts are made at great pace to make sure that the foundations of relevant thermal plants are laid until 2016.
Turkey’s existing power plants and planned power plants capacity are evaluated below in terms of economically and employment issues regarding to 2023 goals.

Fig. 3 Economic and social value of Turkey’s coal fired existing power plants [6]
Fig. 4 Economic and social value of Turkey’s planned additional coal fired power plant capacity [6]

All domestic lignite and asphaltite coal based power plants to be constructed will be state-of-the-art, in other words environment-friendly in terms of their emission values.
Different models should be applied to use domestic coal as fuel to decrease energy dependency of Turkey. What is more important to be done first and foremost to solve the problem of security of supply is to make more use of domestic lignite and other suitable resources, and then to diversify both the imported energy resources and the countries which these energy resources are imported from.

3. CONCLUSIONS
To improve energy efficiency and to supply energy security, Turkey should put in practice some effective policies.
1.         The fact that sustainable energy policies and security of energy supply are the fundamentals of a country’s development as well as economic and national security is nowadays acknowledged by almost everybody.
2.         To solve the problem of security of supply is to make more use of domestic lignite and other suitable resources, and then to diversify both the imported energy resources and the countries which these energy resources are imported from.
3.         A new coal mining law should be prepared (MENR is about to finish the studies).
4.         Coal resource reports and feasibility projects should be prepared international standards such as JORC and Crisco. Together with best feasibility projects, also health and safety instructions must be applied international standards with the philosophy of Vision Zero to prevent any fatal mine accidents like Soma Mine Accident which caused 301 people to die in May 13th, 2014.
5.         To prevent rising trend in dependency on imported energy sources and to satisfy increasing energy demand, Turkey should restructure coal sector and encourage to using clean coal technologies that will help to improve indigenous coal resources. Only, in such a way the production of energy and consumption of energy gap will be closed down. Otherwise one can say that Turkey will live serious energy security problems in case if it faces with any shortage in oil or natural gas.
6.         Incentives and guarantee of purchase for electricity should be provided for the investors of the domestic coal fired power plants (MENR is about to finish the studies).
7.         Cooperation between state establishments and institutions should be reorganized. Even though the Prime Minister's circular was published and a working group has been established to solve problems in energy investments, due to energy is a strategic and a national security issue; a new structure named as “Resolution of the Higher Board of Energy” should be established with the presidency of the Prime Minister to prevent conflictions between the establishments.  
8.         Environmental Impact Assestments (EIA) should be evaluated with sensitivities of national energy security despite not to the environment of course, together with environmental sensitivity.
9.         Energy industry areas should be identified by MENR and constructed by the Government.
10.     Using domestic industry should be encouraged.
11.     Turkey’s existing domestic coal fired thermal power plants + ongoing installation power plants + potential power plants have a total capacity of 33.000 MW. This is equal to half of installed capacity of Turkey and has a value of 231 million kWh of energy produced per year. Together with renewables and energy efficiency policies, it is possible to achieve energy independence. Thus, energy security problem should be fixed with domestic coal resources and renewables.
12.     Turkey needs to have long term energy strategies. Local engineering/ local design/ local fabrication must have their shares in those national priorities. Turkey must design own thermal power plants based on own design teams to best fit to local available fuels, indigenous lignite or hard coal [8].
13.     Thanks to the latest developments in technology, PC (Pulverised Coal Firing) and CFB (Fluid Bed) design coal fired thermal power plants have reached to 46 percent efficiency or even exceeded, with application of supercritical pressure and temperatures [8].
14.     Today in administrations’ energy policies, the first priority is in securing cheapest, good quality, reliable electricity in the local market. So effective and rational applications of local fuel resources are in vital importance. Therefore, the energy planning is also the planning of future of the country in order to avoid any foreseen economic crises.
15.     Local coal resources should have the first priority in exploitation for the thermal power plants. Private and even public capabilities are to be encouraged both.
16.     Turkey needs to encourage the local engineering capabilities, and openly discourage foreign labor. That is loss of national income. There is no value added income generation in the local market by foreign labor.
17.     Turkey needs to allocate more funds to support MSc/ PhD/PostDoc works and that course of action has to accepted as long term country policy [8].
18.     Turkey must form more research institutes to make more research on exploration, application and best use of local coal [8].


4. REFERENCES
[1]   Havva Çaha, 2006; Energy Security of Turkey.
[2]   BP, June 2015. Statistical Review of World Energy Outlook. 
[4]   Aktaş, M; Aktan, M; Inerma Congress Paper, October, 2015; The Importance of Coal in Turkey and The Role of Turkish Coal Enterprises.
[5]   MENR, 2016; www.etkb.gov.tr.
[6]   TKİ, 2016. Coal Information Presentation of Turkey.
[7]   TEİAŞ Website; 2016. http://www.teias.gov.tr/yukdagitim/kuruluguc.xls

[8]   Direskeneli, H; 25 March 2015. 2015 Turkish Country Coal Policy. 





***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder