25 Şubat 2022 Cuma

Enerji ve Tarımdaki Kırılganlıklar ve Kömür Gazlaştırma

Geçen hafta yazmış olduğum bu kısa yazıdaki risklerin hemen hemen büyük bir kısmı gerçek oldu. Maalesef Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Döviz ve altında yukarı yönlü dalgalanmalar başladı. Buğday ithal ettiğimiz ve yakın ilişkilerimizin olduğu iki önemli ülke olan Rusya ve Ukrayna savaşının ne kadar süreceği belli değil. Dünya diken üstünde. Avrupa ve ABD’nin aksine aslında en büyük zarara uğrayacak ülkelerin başında biz geliyoruz. 
Rusya, doğalgazda ana tedarikçi,petrolde de en önemli tedarikçilerden. Bir taraftan da Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa ediyorlar. Yani maalesef tüm yumurtalar aynı sepette. Uzun vadeli stratejik bir planlamayla bu bağımlılığı ve kırılganlığı kırmamız gerekiyor. Bunun en önemli iki saç ayağı enerji ve tarımdır. Her ikisinde de yerli teknoloji geliştirip yerli üretime dönmemiz gerekiyor. Tarımın ana girdilerinden gübreyi kömürü gazlaştırarak üretebiliriz. Aynı şekilde kömür gazlaştırma ile petrol ve SNG (sentetik d.gaz) de üretebiliriz. En pahalı enerji sizin olmayan ithal olan enerjidir. Çin bile nispeten daha ucuz olan ithal d.gazdan petrokimyasal üretmek yerine, yerli kömürlerinden gazlaştırma yoluyla petrokimyasal, SNG, amonyak ve üre üretiyor. 
Ülke olarak şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz gerekiyor. 
Bu konuların tamamını ve işin stratejik önemini alternatif ekonomik modellerle doktora tezimde anlatmaya çalıştım. Okumak, faydalanmak ve yapıcı eleştirilerde bulunmak isteyenler için altta indirme linkini bırakıyorum.

http://aktanmetin.blogspot.com/p/doktora-ve-yuksek-lisans-tezim-my-phd.html

 #enerji #kömür #kömürgazlaştırma #rusya #ukrayna