Hindistan (India)

Önemli Not: Bu sayfada yer alan fotoğraflar, Dr. Metin AKTAN tarafından çekilmiş olup, ancak adres ve kaynak gösterilmesi şartıyla kullanılabilirler.

HİNDİSTAN (INDIA THE INCREDIBLE)






1.Gün (16.09.2012)-Bombay

16 Eylül 2012'de Prof. Güven ÖNAL Hocamızın başkanlığındaki Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı (YMGV) heyetinden yaklaşık 15 kişilik madenci ve akademisyenlerden oluşan bir grupla Bombay havaalanına indik. Müthiş bir nem ve koku. Havaalanında uzun uzun bekletilip arandık. Bu aralar terör tehditleri yaşıyorlarmış.
Aşağıda görünen fotoğraf, Bombay'ın meşhur tren istasyonunun önünde çekildi.


Bombay, aynı bizim İstanbul gibi finans başkenti. Yeni Delhi ise politik başkent. Bombay'ın 20 milyon nüfusu var. Caddeler oldukça kalabalık. Her renkten, her farklı inanıştan insan var. Nüfusun %15'i Müslüman. Sahilin en güzel yerlerinden birinde Hacı Ali Camii var. Cami, oldukça kalabalık görünüyordu otobüsten...


Kast sistemi resmi olmasa da halen var. 4 çeşit Kast varmış. Rehberimiz Run, ikinci kast sistemindenmiş. Yani kendi tabiri ile savaşçıymış: "Brave man in the battle".

Sokaklarda çok fazla dilenci var. Kast sisteminden dolayı isyan edemiyorlarmış. İsyan ederlerse bir sonraki reenkarnasyonda dünyaya hayvan olarak geleceklerine inanıyorlarmış. Bu inanış her ne kadar çoğumuza saçma gelse de, aslında 1 milyarın üstündeki bu nüfusu kontrol etmek için son derece mantıklı. İsyankar bir toplumda hak aramalar çok olacağı gibi, suç oranları da oldukça artacaktır. Son yıllarda Hindistan'daki suç oranlarının ve tecavüz olaylarının artmasının en önemli nedeni olarak, toplumun geleneklerinden uzaklaşması ve kast sisteminden az da olsa çıkması gösteriliyor.


Caddelerde inanılmaz korna sesleri. Yan aynalar yok arabalarda. Korna çalarak sinyal vermiş oluyorlarmış. Bizdeki gibi korna çalmak kızgınlık anlamına gelmiyor yani.:) 
Bir de kamyonların arkasında "Blown Horn" yazısı dikkat çekiyor. Bizdeki kamyon arkası sözleri gibi...:))






Balıkçılık yaygın. 1600-1700'lü yıllarda İngiliz sömürgesine girmişler. Bağımsızlıklarını 1947'de kazanmışlar. Hemen hemen her yerde İngiliz mimarisi yaygın. Sanki Londra...

Dünyanın en büyük film endüstrisi Bollywood, Bombay'da. Yılda ortalama 200 film çekiliyormuş. Sokaklarda bol bol kameralar, film çekimleri... 

İnsanların özellikle de kadınların kıyafetleri çok renkli. Sıcaktan dolayı kadınlar genelde belleri açık geleneksel kıyafet giyiyorlar.


Yıkanan çamaşırlar çatıların üstünde iplerde kurutuluyor. Dev bir çamaşırhane gibi adeta her yer.  


Sokaklar çok pis. Bir çok yerde umumi tuvaletler var erkekler için. Hiç çekinmeden rahat rahat tuvaletini yapıyor erkekler.


Sahilde oturmak cesaret ister. Çünkü sahildeki plajları genelde tuvalet amaçlı kullanıyorlarmış. Aşağıdaki Bombaylı gençler oldukça cesaretli olmalı.:)

Gandhi, 1917-1933 yılları arasında Bombay'da yaşamış. Kendisi bir avukatmış ve zengin bir ailenin çocuğuymuş. Öğrenimini İngiltere'de tamamlamış. Evliliğini 12 yaşında yapmış, 62 yıl eşiyle birlikte mutlu yaşamış ta ki 79 yaşında bir sukaste kurban gidene kadar...

 


 ---


2.Gün (17 Eylül 2012)-Udaipur

Daha sabah olmadan 02.30'da kalktık. Bir Güven Hoca klasiği. Az zamanda çok şey yapabilmek için inanılmaz yorucu programlar yapıyor.:)
03.15 itibariyle havaalanına hareket ediyoruz. 05.30'da Udaipur'a uçacağız. Ardından 2 saatlik otobüs yolculuğu ile Kurşun-Çinko (Pb-Zn) madeni ziyaret edilecek. 

Üzerinden geçtiğimiz köprünün adı Rajiv Gandhi. Çok uzun bir köprü. Havalanına varışı yaklaşık 5 km kısaltmış. 2009 yılında yapılmış. Asya'daki en popüler köprülerdenmiş.

---

Saat 10:20. Udaipur'a bağlı kırsal kesimdeki kurşun-çinko madenine nihayet ulaştık. Madenin adı: Hindustan Zinc Ltd SK Mines. Şirketin Genel Müdürünün adı P. Karaka Sai. Yılda 2 milyon ton cevher işleniyor.  Tüvenan üretimin (Run-of mine) %22,3'ü kurşun, %3,5'i ise çinko. Zenginleştirme tesislerini Finlandiyalı LAROX yapmış. 




---

Madenden öğlen saatlerinde ayrılarak Udaipur şehir turuna çıkmak için yola koyulduk.
Saat 15:00-18:00 arası bu ilginç şehri gezdik.

Udaipur'da yaşayanların %70'i Hindu imiş. Toplamda 800.000 nüfusu var. Ülke geneline bakıldığında 300 ila 380 milyon civarında tanrılarının olduğu söyleniyor. Bu inanılmaz bir rakam. İnsanın aklı almıyor doğrusu.

Şehir turunda ismini tam hatırlayamadığım meşhur Udaipur sarayını gezdik ilk olarak. Bu masalsı saray, civardaki en büyük gölün etrafına kurulmuş...Sarayın inşaa tarihi 1547 imiş.  





Udaipur'daki saray, romantik çiftlerin ilk ziyaret ettiği yerler arasında. Evlenenler ilk önce buraya gelirlermiş.






Sokaklar çok dağınık, düzensiz ve kalabalık görünüyordu. Her yerde üç tekerlekli taksiler var. İnerkler sokaklarda özgürce dolaşıyor. Kıskandıran bir dokunulmazlık zırhı..:)


















Hindistanlı Madenciler (Indian Miners - Udaipur India (17.09.2012)
(Video By:M. AKTAN)


---

Rehberimiz çok rahatsız edici bir gelenekten de bahsetti. Satizm geleneği...En son 1984'te yaşanmış. Geleneğe göre, kocası savaşta ölen kadın, kocası ateşte yakılırken, kendisi de ateşe girer ve bu şekilde kocası ile birlikte yanarak ölürmüş. Çok korkunç ve çağdışı...

---

 3.GÜN (18 Eylül 2012)-Raipur










Calcota'da Bir Hint Düğünü (20.09.2012)

























Calcota - 19.09.2012






Calcota Sokakları (19.09.2012)
Calcota Streets - India







Taj Mahal










































Raipur'dan Calcutta'ya geçerken bindiğimiz otobüsün ön lastiği patladı. Uzunca bir süre lastiğin onarılmasını bekledik.







Otobüsümüzün lastiği patlayınca anında durmak zorunda kaldık. Allah'tan otoüsün hızı fazla olmadığı için çabuk durabildi. Fotoğrafta gördüğünüz kadın, otobüs durur durmaz ellerini yukarı doğru açarak bir bize bakıp bir şeyler söylüyordu, bir yukarı bakıp dua eder gibi birşeyler söylüyordu. Sonrasında anladık ki kadın kurtulmamıza şükrediyormuş. Otobüsün devrilmesinden korkmuş. Tabi otobüsün içerisinde iken biz bişey anlamamıştık. 

Fotoğraftaki bisikletli abimiz ve eşi bize karşı çok sıcaktılar. Çok eski bir evleri vardı. Dışarıda tezeğe benzer bişeyler kurutuyorlardı. İlginç bi deneyimdi bizim için...
 



























Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna sahip olan ülkedir ve dünyanın en büyük demokrasisidir. Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi'nin bulunmasıyla birlikte Hindistan'ın deniz kıyısı 7.517 kilometre uzunluktadır. Batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti, Nepal ve Bhutan, ve doğusunda Bangladeş ve Myanmar ülkeleri ile sınır paylaşmaktadır. Ayrıca Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya'ya çok yakındır.

İndus Vadisi Uygarlığı, tarihi ticaret yolları ve büyük imparatorlukların yer aldığı bölge olan Hint Yarımküresi, uzun tarihin çoğu boyunca ticari ve kültürel zenginliği için biliniyordu. Dört tane önemli dünya dinleri olan Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizmin doğum yeri olmasıyla birlikte Zerdüştçülük, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam hepsi M.S. birinci yüzyıldan itibaren ülkeye gelerek bölgenin çeşitli kültürünü şekillendirmiştir.

Hindistan, 28 tane eyalet ve birlik bölgesinden oluşan ve parlamenter demokrasi olan bir cumhuriyettir. Borsa sayılarına göre dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü paritesine sahiptir. 1991'den beri uygulanan ekonomik inkılapları nedeniyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisidir. Buna rağmen yoksulluk ve kötü beslenme oranları hala çok yüksek, okuryazarlık ise çok düşüktür. Çin ile birlikte dünya genelinde nüfusu 1 milyar sınırının üstündeki iki ülkeden birisi olarak önemli bir yere sahip olan Hindistan, daha yüksek olan nüfus artış hızı sebebiyle yakın bir gelecekte dünyanın en kalabalık ülkesi olacaktır.

Başkenti      :  Yeni Delhi.
Para Birimi : Hindistan Rupisidir. 1 USD, yaklaşık 71,32 Rupidir. 
Uçuş Süresi : İstanbul üzerinden 6,5 saat.

2 yorum:

  1. Enfes bir yazı olmuş, bilgilendirici. Hindistan hep düşümde ancak bakalım ne zaman gitmek nasip olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Pelin Hocam, umarım bir gün gidersiniz. Muhakkak görülmesi gereken bir ülke. Ama 1 defa görmek yeterli, ikinciye gerek yok..:))

      Sil