7 Kasım 2015 Cumartesi

YÜKSEK LİSANS TEZİ: SAĞIRLAR VE ÇİVİLİ (BURSA-ORHANELİ) KÖMÜR SAHALARI KAYNAK KESTİRİMİ (RESOURCE ESTIMATION OF THE SAĞIRLAR AND ÇİVİLİ (BURSA-ORHANELİ) COAL FIELDS)

ÖZET

SAĞIRLAR VE ÇİVİLİ (BURSA-ORHANELİ) KÖMÜR SAHALARI
KAYNAK KESTİRİMİ

METİN AKTAN

Tezli Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Abdullah Erhan TERCAN

Tez çalışmasının amacı, Bursa ili sınırlarında yer alan Sağırlar ve Çivili kömür sahalarının kaynak kestirimidir. Bu amaçla sahada yapılan sondajlar, jeolojik harita ve raporlar kullanılarak bir veri tabanı oluşturulmuştur. Bu veri tabanının doğruluğu kontrol edildikten sonra her iki saha için katı modeller oluşturulmuştur. Daha sonra katı modeller, blok modellere ayrılmış ve her bir bloğun kalite öznitelikleri Jeoistatistiksel yöntemle kestirilmiştir. Kestirim için Krigleme yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca kalite tonaj eğrileri üretilmiş ve çapraz doğrulama yapılmıştır.
Tez çalışması sonucunda, Sağırlar ve Çivili sahalarındaki linyit damarları modellenmiş, kaynak miktarı ve özellikleri Jeoistatistiksel olarak sondaj verisi azlığından dolayı 2 boyutta kestirilmiştir. Buna göre iki sahanın aralarında yaklaşık 2 km’lik bir mesafe bulunmasına rağmen, farklı kömür oluşumuna sahip oldukları, kalite özellikleri açısından benzeşmedikleri tespit edilmiştir. Sağırlar sahası, kuzeyinde yer alan Gümüşpınar sahası ile birlikte projelendirilmeli; Çivili sahası da özellikle güney kısmına ilave sondajlar yapılarak kaynak miktarı yeniden kestirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Sağırlar kömür sahası, Çivili kömür sahası, Kaynak kestirimi, Jeoistatistiksel yaklaşım, Krigleme, Kömür kaynak modelleme.


RESOURCE ESTIMATION OF THE SAĞIRLAR AND ÇİVİLİ
(BURSA-ORHANELİ) COAL FIELDS

METİN AKTAN

Master of Science, Department of Mining Engineering
Supervisor: Prof. Dr. Abdullah Erhan TERCAN
June 2015, 104 pages

The aim of the study is to estimate the resource of Sağırlar and Çivili coal fields which are located in Bursa-Orhaneli. For this purpose, borehole data of the fields, geological map and some technical reports related to Coal Fields have been studied to prepare the database. After checking the database, the solid models have been constructed. Then solid model is divided into blocks and mean qualities of each block are estimated by using geostatistical methods such as kriging. In addition to estimation, quality tonnage curves are produced and cross validation is made.
In conclusion, as data are lacking, coal seams of the fields are modelled and resources are estimated in 2-D by using geostatistical methods. Coal seams differ in terms of quality specifications even though very close to each other approximately 2 kilometers.
It is suggested that Sağırlar coal field should be evaluated with Gümüşpınar coal field. It is also suggested that new drill holes should be made at South of Çivili coal field and the resource should be reestimated.

Keywords: Sağırlar coal field, Çivili coal field, Resource estimation, Geostatistics, Kriging, Coal resource modelling.

Yüksek lisans tezini indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız:
Metin AKTAN-Yüksek Lisans Tezi