Her Fotoğraf Bir Hikayedir (Every Photo Has A Story)

Önemli Not: Bu sayfada yer alan fotoğraflar, adres ve kaynak gösterilmesi şartıyla kullanılabilir.


Ankara'da karlı bir sabah ve düşüncelere dalan bir arkadaş...

TKI's unhappy mate thinks about the future at a snowy morning in Ankara (04.02.2022 - Turkish Coal Enterprises, Ankara, Turkiye)



Ankara'da Sabah Trafiği - Morning Rush Hour in Ankara (21.12.2021 - Turkish Coal Enterprises, Ankara, Turkiye)


Baharın Gelişi- Spring in Ankara (27.04.2021 - Turkish Coal Enterprises, Ankara, Turkiye)


TKİ SOMA LİNYİT HAVZASINA AİT NOSTALJİK FOTOĞRAFLAR (Turkish Coal Enterprises, Soma, Turkiye)

Manisa ili Soma Linyit Havzasında linyit kömürü ile çalışan üç adet termik santral var. İlk ikisi nerdeyse 60-70 yıllık ve eski teknolojiye göre kurulmuş olan 44 MW'lık ve 990 MW kapasiteli Soma Termik Santralleri. Diğeri de 2019 yılında faaliyete geçmiş olan 510 MW'lık, akışkan yataklı ve son derece çevreci olan Kolin Termik Santrali'dir.  

Konumuz en eski olan termik santralin açılış töreniyle ilgili. 44 MW kapasiteli Soma A Termik Santrali, Cumhuriyetle birlikte yapılan atılım hamlelerinin belki de en önemlilerinden. Enerji açığını gidermek için yapılmış önemli bir adım. 

Tarih 23 Ağustos 1948. Soma Termik Santrali açılıyor. Santralin tam kapasite üretime geçiş tarihi 1957. Yüklenici firma Fransız Alston. 

Fotoğraf Kaynakları: TKİ Kurumu Emekli Genel Müdür Yardımcısı Sayın H. Köksal MUCUK ve Teknik Uzman Sayın İsmail Burhanettin VURAL'dan alınarak derlenmiş ve yeni bir arşiv oluşturulmuştur. 








Fotoğrafta yabancı bir mühendis de göze çarpıyor. Muhtemelen Alman asıllı (sakallı olan).



Soma Termik Santralleri ile ilgili detay bilgiler aşağıda verilmiştir: 

Soma-A Termik Santrali; 7. ve 8. Üniteler 
Santral Kapasitesi: 2x 22 Mwe (319 milyon kw-saat)
Yüklenici Firma: Alstom, Fransa
Ticari İşletmeye Alınma Tarihi; 1957
Kullanılan Ana Yakıt, Linyit 3325 kcal/kg LHV
Kullanılan Günlük Yakıt Miktarı, 800 ton
Yakıt Stok Miktarı, 30,000 ton

Soma-B Termik Santrali; 1-2-3-4. Üniteler
Santral Kapasitesi: 4x 165 Mwe 
Yüklenici Firmalar: SkodaExport, Matex,Yerli Firma Ortağı
Ticari İşletmeye Alınma Tarihi; 1984-1986
Kullanılan Ana Yakıt, Linyit  2,400  kcal/kg LHV

Soma-B Termik Santrali; 5.-6. Üniteler
Santral Kapasitesi: 2x 165 Mwe 
Yüklenici Firmalar: SkodaExport, Matex, Yerli Firma Ortağı
Ticari İşletmeye Alınma Tarihi; 1990-1991
Kullanılan Ana Yakıt, Linyit  1,500  kcal/kg LHV
Soma-B, 1-6 Üniteler için Kullanılan Günlük Yakıt Miktarı, 22,000 ton
Soma-B, 1-6 Üniteler için Yakıt Stok Miktarı, 800,000 ton


SOMA (ELİ - EGE LİNYİTLERİ İŞLETMESİ) TARİHÇESİ

Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü (E.L.İ.) hukuki olarak 28 Temmuz 1978 tarihinde E.L.İ. Müessesesi Müdürlüğü olarak kurulmuştur. Ancak Soma havzasında Müesseseye ait maden kömür sahalarının işletilmeye başlaması 1913 yıllarına kadar uzanmaktadır.

Kömür Soma’da 1913 yılında Darkale’li Osman Ağa tarafından bulunmuştur. Aynı yıl Akhisarlı Ragıp ve Çimeris Beyler tarafından işletmeye açılan kömür ocakları 1914-1918 yılları arasında ordunun ihtiyaçlarını karşılamıştır. Mondros Mütarekesi’nden sonra Fransızlar tarafından 1918-1922 yılları arasında işletilen ocaklar 1922 yılından 1939 yılına kadar Fail Sabri,Nuri Aziz ve Yunus Nadi tarafından işletilmiştir.

1939 yılında Etibank’a devredilerek işletilen ocaklar 1957 yılında T.K.İ’ye devredilmiş ve 1978 yılına kadar G.L.İ. tarafından işletilmiştir. 27.07.1978 yılında E.L.İ. kurulmuş bu tarihten itibaren ocaklar E.L.İ tarafından işletilmiştir. 1.9.1995 yılında E.L.İ. Müessesesi Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü’ne, 30.4.2002 yılında Bölge Müdürlüğü İşletme Müdürlüğüne, 1.4.2004 yılında İşletme Müdürlüğü Müessese Müdürlüğüne ,12.05.2017 yılında ise tekrar İşletme Müdürlüğüne dönüştürülmüştür.

Kaynak: www.eli.gov.tr






TKİ BURSA LİNYİTLERİ İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ, Orhaneli, Bursa (Turkish Coal Enterprises, Bursa, Turkey):

Fotoğrafı, 2006 yılında Bursa Linyitleri İşletmesi'nde, açık ocak harfiyat çalışmaları sırasında çekmiştim. O zamanlar Ocak Mühendisi idim. Görüntü tamamen doğaldır. 


TKİ GARP LİNYİTLERİ İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ, Tunçbilek, Kütahya (Turkish Coal Enterprises, Kütahya, Turkey):
Tunçbilek'teki açık ocak çalışmaları sırasında çekmiştim bu fotoğrafı. Sanırım 2011 yılıydı. O zamanki TKİ İşletme Daire Başkanı Rahmetli Ahmet ALBAYRAK ve Yeraltı Kontrol Müdürü Ali SAĞIR'la beraber gerçekleştirdiğimiz bir teknik inceleme ziyaretiydi...

 

Bu iki fotoğraf da Ömerler Yeraltı sahasına ait. Aynı gün, aynı ekip...















Not: Bu fotoğraf, Maden Mühendisleri Odası'nın 2020 Yılı Takvimi'nde de yayınlanmıştı.


Sadağı Kanyonu, Orhaneli, Bursa (Sadağı Canyon, Bursa, Turkey):
Bursa'ya 58 kilometre mesafedeki dağ ilçesi Orhaneli'nin 6 kilometre güneybatısında yer alan Sadağı kanyonu İznik Sansarak'tan sonra özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği Bursa'nın ikinci büyük kanyonudur. Bursa'nın Nilüfer ilçesinden başlayan Orhaneli-Keles karayolunun 1. Kilometresindeki Doğancı barajı mevkiinden sağa baraja inen yol 45 kilometre sonra Orhaneli ilçesine ulaşır.
İlçe merkezinin dışında, Orhaneli'nin simgesi Karagöz heykelinin karşısından girilen asfalt yol Serçeler köyünü geçtikten sonra Sadağı köyüne ulaşır. Kanyonun ana girişi köyün 1.5 kilometre dışında su bendinin ardından başlar. Yer yer 60 metreyi bulan kaya blokları arasından akan Sadağı deresinde zaman zaman suya girerek ilerlenir.
Sadağı köyü yakınlarında bir Kaplıca tesisinin hizmete girmesi ve çevre düzenlemesi yapılmasıyla turizme açılan Sadağı kanyonu içlerine ulaşan bir araç yolu yapılmıştır. Sadağı köyüne girmeden önce Mesire alanı tabelasından sola dönen asfalt yol 1.3 kilometre sonra tekrar sola döner ve kanyona paralel olarak yükselir. 1 kilometre tırmandıktan sonra inişe geçer ve 500 m. sonra Orman Müdürlüğünün yaptırdığı girişte sonlanır.
Sadağı kanyonun en ilgi çekici yeri olan kaya hamamı yörede avlanmak üzere Orhaneli'ni kuran, İ.S. 117/138 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Hadrianus'un karısı için yaptırdığı yer olarak bilinir. Üç tarafı taş duvarla çevrili olan ve derenin karşı kıyısından kaynayan 60 derecelik sıcak suyu termal tesise alınsa da kaya hamamı halen sağlam durmaktadır. Kaya hamamına kadar olan 1.7 kilometrelik kanyon parkuru yaptırılan ahşap köprüler ve merdivenlerle güvenli bir hale getirilse de zikzaklar çizilerek ilerlenen kayalık dere yatağında dikkatli yürümek gerekmektedir.

(Bilgi Kaynağı: http://bursayikesfet.com/WebSite/Display.aspx?MyContentID=55)




Bosna Hersek (Bosnia Herzigova):
Genel Bilgiler:
Adriyatik denizine kıyısı olan Bosna-Hersek bir balkan ülkesidir. Eski Yugoslavya topraklarından ayrılarak kurulmuştur.
Başkenti Saraybosna olan ülke, yemyeşil bir doğaya sahiptir. Tarihi ve doğal güzellikleri açısından keşfedilmeyi bekler. Türk turistlere Bosna Hersek’te oldukça fazla değer verilir.
Bosna Hersek’te Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar birlikte yaşamaktadır dolayısıyla ülke Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça olmak üzere 3 farklı resmi dile sahiptir. Para birimi olarak da Bosna-Hersek değiştirilebilir mark kullanılmaktadır.
Bosna-Hersek yerel saati Türkiye saatine göre 1 saat daha geridedir.
Bosna-Hersek Türkiye’den vize istemeyen ülkeler arasındadır. Bu ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz.

Lokasyon / Konum:
Bosna-Hersek balkan topraklarında bulunur. Ülke kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan ile doğudan Sırbistan ile güneydoğundan da Karadağ ile komşudur. Ülkenin güney ucunda 20 km lik bir kıyı Adriyatik’e bakar fakat doğal bir limana sahip değildir.

En Çok Ziyaret Alan Şehirleri:
Saraybosna, Mostar

İklim / Hava Durumu:
Bosna Hersek’te kışlar soğuk ve ser, yazlar ise sıcak geçer. Akdeniz’e yakın bölgede blunan Bosna Hersek, akdeniz ikliminin etkilerini taşımaz çünkü ülkede bulunan dağlar nedeni ile Akdeniz iklimi bölgeye ulaşmaz.

Ne Zaman Gidilir:
Haziran-Eylül ayları arası Bosna Hersek ziyareti için en uygun zamandır çünkü bu aylarda sıcak 25 derece civarındadır ve ülkede yağış olmaz. Ek olarak, ocak ve şubat ayları çok yağışlı geçer.

Ülke Mutfağı / Ne Yenir Ne İçilir:
Bosna Hersek’te yemek kültürü oldukça zengindir. Osmanlu kültürü ile benzelik gösterir. Bu ülkeyi ziyaret ettiğinizde dünyaya adını duyurmuş Boşnak Böreğini esas yerinde yemenizi tavsiye ederiz. Ispanaklı, Peynirli ve Kıymalı çeşitlerinin hepsi çok lezzetlidir. Genel olarak damak tadı Türk mutfağı ile uyuşmaktadır. O yüzden bu ülkeyi ziyaret ettiğinizde yemekle ilgili bir sorun yaşamazsınız.




Cunda Adası, Ayvalık, Balıkesir (The Island of Cunda, Turkey)
Alibey Adası ya da Cunda, idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan 4. büyük adasıdır.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder